Det kræver gode nerver at følge med i nyhederne for tiden, særligt fra USA. Den 47. præsident, Donald Trump, vender op og ned på meget, og ikke mindst skaber han kaos på verdens børser og markeder. Jeg er formand eller i bestyrelsen for flere selskaber, som producerer i Kina og sælger i USA. Så er der straftold, så er den udsat, så kommer der alligevel en told, så bliver den udsat osv. Om det er genial forhandlingstaktik eller uansvarlig omgang med verdensøkonomien vil jeg ikke bruge plads på her. Men kaosset er en realitet. Der sker geopolitiske jordskælv, og det rammer alle. 

Små og mellemstore virksomheder har været vant til at kunne putte sig lidt og koncentrere sig om forretningen. “Det har vi alligevel ikke den store indflydelse på,” hører jeg ind imellem. Og det er jo for så vidt sandt, det er bare den forkerte pointe at uddrage. I virkeligheden er globale udviklingstendenser ekstra vigtige for små og mellemstore virksomheder, netop fordi de kun i begrænset omfang har indflydelse på dem. Det er ganske enkelt nødvendigt at være skarp på, hvad der venter forude, og hvordan man skal håndtere det.

Det begynder med et overblik

Når store virksomheder rammes af krav til klimarapportering eller opgraderer deres cybersikkerhed, vedrører det i høj grad også deres mindre leverandører og samarbejdspartnere. Og de virksomheder, der sælger direkte til kunderne, mærker også nye krav og forventninger, ligesom krig, pandemier som covid og nye politiske bølger kan ændre spillereglerne; nogle gange fra den ene dag til den anden.

Jeg kalder det for Det Udvidede Pensum. Det er alt det, som har potentialet til at skabe situationer, som kan blive trusler eller forvandles til gyldne muligheder, alt efter krisens karakter, og hvor dygtig virksomhedens ledelse er. Det rækker langt ud over det kendskab til virksomheden, branchen og forståelsen af kunderne, som har været det centrale. 

Enhver virksomhed bør sætte sig ind Det Udvidede Pensum. For mange vil det føles uoverskueligt, og også derfor giver det mening at sammensætte en bestyrelse, som kan hjælpe med arbejdet. Men der kan samtidig opstå en panik, hvis I vil sætte jer ind i alt på en gang. Derfor bør I gå systematisk frem. 

Der kan være nye emner, som I fremover skal have op på hvert eller de fleste bestyrelsesmøder, fordi de er blevet en del af strategien. Men der vil også være meget, I ikke skal bruge for lang tid på. I hverken kan eller skal forudse alt. 

Skab overblik, og prioritér.

Hvilke emner skal udgøre Det Udvidede Pensum for jeres virksomhed? Hvilke tendenser ser I som særligt relevante for netop jer? Det kan være AI, diversitet, geopolitisk udvikling … hvad er det vigtigt, at I sætter jer ind i og indsamler data og viden om? List tendenserne, og prioritér dem ud fra deres potentiale til at påvirke virksomheden. Det er ikke afgørende, om påvirkningen har positivt eller negativt potentiale. Det er effekten af påvirkningen, der er det centrale. Fokusér på de tre vigtigste.

Tjek strategien.

Drøft, hvilke konsekvenser Det Udvidede Pensum har for jeres strategi. Gå strategien igennem i forhold til hvert af de emner, I har prioriteret. Er der trusler? Muligheder? Skal strategien ændres, og skal I handle?

Hvad kan I nøjes med at holde øje med og tale om på det årlige strategimøde? Hvad skal I følge tæt, og hvad skal allerede nu ind i strategien som en mulighed eller trussel?

Søg viden udefra.

Selv om I har en vidende og alsidig bestyrelse, kan I ikke have styr på alt. Hent eksperter ind udefra – konsulenter, rådgivere, universitetsansatte, andre virksomheder der gør det godt – og få dem til at give deres perspektiver på jeres Udvidede Pensum. Invitér dem eventuelt til at give et oplæg på næste bestyrelsesmøde.

• Og søg viden indefra.

I har garanteret medarbejdere, som allerede ved en del om generativ AI, bæredygtighed, cybersikkerhed eller andet relevant. Inddrag dem i Det Udvidede Pensum, og giv dem ansvar for at følge med i udviklingen inden for deres interesseområde. 

• Overvej at udvikle scenarier.

Scenarieudvikling vinder frem i en række sammenhænge. Man kan kalde det en slags rollespil eller øvelse – man leger med tanken om, hvad der kan ske inden for Det Udvidede Pensum, og så prøver man at se, hvor det fører hen. Det øger evnen til at være forberedt. Hvordan vil I for eksempel reagere, hvis I bliver udsat for et cyberangreb? Hvordan har I sikret jeres forretningskritiske data? Hvordan holder I kommunikationen åben, og hvordan gendanner I data? 

Eller: hvordan kan AI påvirke jeres virksomhed? Hvilke jobfunktioner påvirkes? Hvordan kan I bruge det til at skabe mere værdi for kunderne? 

Husk, Det Udvidede Pensum er den helt oplagte lejlighed til at sammensætte en bestyrelse, hvis I ikke allerede har en. Og det er en lige så oplagt lejlighed til at tage et tjek på, om I har de rette kompetencer i bestyrelsen. Hvis bestyrelsen ikke matcher Det Udvidede Pensum, er det måske på tide at ændre sammensætningen – eller sætte turbo på efteruddannelsen.

hvis du  fremover gerne vil modtage vores nyhedsbrev direkte kan du tilmelde dig her

Fedt! Tak for din tilmelding. Tjek din indbakke for en bekræftelsesmail. Vi glæder os til at dele spændende nyt med dig.
Hov, noget gik galt! Prøv igen om lidt, eller skriv til os, hvis det stadig driller.